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 RE: May spouse of state employee hold personal service contract with a state 
agency if the funds used to pay the spouse are received through an 
entitlement program? 

 
 DECISION: Yes. 
 
 
 
  This opinion is in response to your November 29, 1995, request 
and January 19, 1996, addendum to your request for an advisory opinion from the 
Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed at 
the February 6 and March 19, 1996, meetings of the Commission and the following 
opinion is issued. 
 
  You state the relevant facts as follows.  The Division of Disability 
Determinations within the Cabinet for Health Services (the "Division") employs two 
individuals through personal service contracts as medical consultants.  These consultants 
assist the Division in developing evidence for the purpose of documenting disability 
impairments, interpret and evaluate medical reports, advise staff regarding residual 
function and duration of impairment, and assist with public relations activities.  They also 
review and sign completed disability claims for which they are paid on a per claim 
monthly basis. 
 
  The consultants' spouses both are state employees.  One spouse is 
an administrative specialist principal within the Division.  His duties relate to the data 
processing systems within the Division.  You assert that he has no role in the selection of 
medical consultants for the Division.  The other spouse is employed by the Workforce 
Development Cabinet, and thus has no involvement in decisions which would affect the 
contract with her spouse.  
 
  You believe that "absent either some discernable connection between the state 
employee's position and the securing of the Medical Consultants' contracts, i.e., that the state 
employees were part of the decision-making process in awarding the contracts or evidence that 
these state employees used their influence in securing these contracts for their spouses, there is 
no rational basis for prohibiting the employment situations at issue in this case."  You do not 
believe that these contracts can be said to be for the "use or benefit" of the state employees 
spouses.   
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  In addition, you believe that the medical consultants are paid with entitlement 
funds, and thus are excepted from the provisions of KRS 11A.040(4) below which prohibit state 
employees, or anyone else for their use or benefit, from contracting with a state agency: 
 
   (4) No public servant shall knowingly himself or through 

any business in which he owns or controls an interest of more than 
five percent (5%), or by any other person for his use or benefit or on 
his account, undertake, execute, hold, or enjoy, in whole or in part, 
any contract, agreement, lease, sale, or purchase made, entered into, 
awarded, or granted by any state agency. This provision shall not 
apply to a contract, purchase, or good faith negotiation made pursuant 
to KRS Chapter 416 relating to eminent domain or to agreements 
which may directly or indirectly involve public funds disbursed 
through entitlement programs. 

 
  You cite the case of Estate of Cowart v. Nicklos Drilling Company, 112 S.Ct. 2589, 
2595 (1992) as defining "entitlement" as a "right or benefit for which a person qualifies" which does 
not depend on whether the right has been acknowledged or adjudicated.  Thus, disability benefits, 
which are provided to those individuals who meet certain conditions, are considered entitlements.  
The consultants are paid with funds provided by the Social Security Administration to the Division 
to perform disability determination functions.  Because the funds paid to the consultants are federal 
funds received for the operation of the disability determinations program, you believe they are 
"public funds disbursed through an entitlement program."  Accordingly, you believe the prohibition 
stated in KRS 11A.040(4) should not apply to the personal service contracts of the medical 
consultants involved in this matter. 
 
  You request an advisory opinion from the Commission as to whether the two state 
employees may continue their state employment while allowing their spouses to contract as medical 
consultants with the Division. 
 
  As provided in KRS 11A.040(4), a public servant, or any other person for the public 
servant's use or benefit, is prohibited from having any contract or agreement with any state agency.  
The Commission believes an employee is likely to benefit from a contract which his spouse holds 
with a state agency.  Advisory Opinion 93-72.  Thus, the spouse of a state employee is prohibited 
from contracting with a state agency.   
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  However, the provision in KRS 11A.040(4) does not apply to agreements which 
involve public funds disbursed through entitlement programs.  The Commission believes this 
exception applies to public funds disbursed as benefits to individuals who meet the qualifications 
which "entitle" them to such funds, as well as to public funds disbursed as administrative costs for 
the operation of  the entitlement program.  Public funds which are received for the administration of 
 the disability determinations program and are used to pay consultants for the operation of the 
program would be considered public funds disbursed through an entitlement program. 
 
  Thus, the Commission believes, because the contracts are paid from entitlement 
funds, that the two state employees may continue their state employment while allowing their 
spouses to contract as medical consultants with the Division as long as no other conflict exists. 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
 
        
      BY: Ruth H. Baxter, Chair 
 


